El Tribunal Constitucional ha sentenciat avui en contra d’una empleada en aquesta situació
L’empresa podrà acomiadar un empleat si no va a treballar de manera intermitent, encara que les absències estiguin justificades. Així ho va avalar ahir el Tribunal Constitucional en una sentència que desestima el recurs d’una treballadora. L’empresa la va fer fora després que acumulés diverses faltes en un any, tot i que una part estaven justificades i eren per malaltia. La clau del cas és en un dels articles de l’Estatut dels Treballadors, que avala l’acomiadament en cas que l’empleat falti en un 20% de les jornades laborals durant dos mesos consecutius. A aquesta condició s’hi suma que acumuli més d’un 5% d’absències en els dotze mesos previs o el 25% en quatre mesos discontinus.
Segons l’empresa, la treballadora no es va presentar a la feina en 9 de 40 dies al llarg de dos mesos, de manera que superava el 20% fixat. A la carta d’acomiadament també es deia que en els dotze mesos anteriors les absències arribaven al 5% de les jornades hàbils. La treballadora, però, argumentava que això suposa una “amenaça o coacció”, ja que obliga l’empleat a anar a treballar tot i estar malalt per por a ser acomiadat. Cal tenir en compte, però, que el càlcul de dies de l’Estatut no té en compte baixes mèdiques de més de 20 dies ni els tractaments oncològics o de malalties greus.
Evitar més costos laborals
Per al Constitucional, però, la normativa té una “finalitat legítima” i per això es decanta per “evitar l’increment dels costos per a les empreses que suposen les absències de la feina”. “L’absentisme comporta per a l’empresari un perjudici dels seus interessos legítims”, defensa.
Segons el Constitucional, ja hi ha “excepcions a la clàusula”, com ara les baixes prolongades per malaltia greu, en què el treballador fins i tot pot reclamar una indemnització. En el cas de la demandant considera que no es dona cap excepció.
(Noticia extreta del diari Ara)